Publikováno 24. 6. 2018
odborný test

Nadýcháte alkohol po bonbonech nebo lécích? Test překvapil!

Zdroj: TV Markíza

Řidiči se často za volantem vymlouvají, že alkohol v dechu pochází z potravin, které chvíli předtím snědli. Lékaři Ústavu soudního lékařství v Martině tyto výrobky otestovali a výsledky je pořádně překvapily. Pozitivní test na alkohol měli i po snězení obyčejného croissantu!

„Snědl jsem kompot, dal jsem si kapky proti kašli, měl jsem čokoládový bonbon s náplní,“ vymlouvají se často řidiči, když policisté při kontrole zjistí v jejich dechu alkohol. Soudní lékaři ze slovenského Martina se rozhodli otestovat na vlastní kůži všechny potraviny a výrobky, ve kterých by skrytý alkohol mohl opravdu být. Jak to dopadlo, ukázala reportáž televize Markíza.
„Rozhodli jsme se tyto mýty vyvrátit, anebo potvrdit. Zkrátka, dát jim odborný charakter,“ uvedl soudní lékař Lubomír Straka.

 

A tak se lékaři pravidelně setkávají nad hromadou výrobků a po konzumaci foukají do alkoholtesteru, který jim zapůjčila žilinská dopravní policie, a výsledky zaznamenávají.

 

Studie má ukázat, které potraviny můžou výsledky testu na alkohol u řidičů skutečně zkreslit. „Udělali jsme si přehled tisku a odborných článků z celé Evropy a vybrali jsme všechny rizikové potraviny,“ doplnil Straka. Testují nejen potraviny, ale také volně dostupné lékařské přípravky používané na bolesti v krku.

 

 

„Nejvíc mě překvapilo to, že dechová zkouška byla pozitivní i při snědení croissantu,“ uvedla jedna z testujících. Ochranná atmosféra, ve které je croissant zabalený, totiž skutečně obsahuje alkohol a může tak ovlivnit měření. „Dechová zkouška je pozitivní, ale alkohol do organismu neproniknul,“ potvrdil lékař.

 

Výsledky studie by měly být známé v průběhu léta. Budou návodem při vytváření posudků při soudních řízeních s řidiči, kteří řídili pod vlivem alkoholu.
 

TN.cz